2021-04-14 21:15:46

“Postojani kositreni vojnik” - 11. taktilna slikovnica učiteljice Jadranke Novak

“Postojani kositreni vojnik” poznata je bajka danskog književnika H.C. Andersena. To je priča o ljubavi između lijepe balerine izrađene od papira i vojnika s jednom nogom, koji je predstavnik onih koji su drugačiji. Andersenove bajke čitaju se u lektiri drugog razreda, a mnogi knjigoljupci im se rado vraćaju i u odrasloj dobi. Mnogi, ali ne svi jer slijepa i slabovidna djeca nemaju tu mogućnost. Broj slikovnica, ali i knjiga općenito, za osobe s oštećenjem vida vrlo je malen, a one koje postoje iznimno su skupe.

Čitatelji koji češće “bace oko” na mrežne stranice naše škole ili “Matej”, list školske knjižnice, već doooobro znaju za našu učiteljicu Jadranku Novak i dugogodišnju suradnju naše školske knjižnice s Prvom dječjom knjižnicom za djecu s oštećenjem vida u OŠ Pećine. Učiteljica Jadranka izrađuje taktilne slikovnice još od 2010. godine kada se odazvala na pomoć i sudjelovanje u humanitarnoj akciji “Knjižničari knjižnici!”, kojom su knjižničari PGŽ-e pomogli u obnovi fonda Prve dječje knjižnice za djecu s oštećenjem vida. Od tada do danas, učiteljica Jadranka je svojim dobrim srcem i vrijednim rukama napravila deset (10!) taktilnih slikovnica, izrađenih primjereno potrebama slabovidne i slijepe djece. Zahvaljujući tome i djeca s oštećenjem vida mogu uživati u slikovnicama i književnim djelima koja im inače ne bi bila dostupna.

“Postojani kositreni vojnik” je jedanaesta taktilna slikovnica kojom ćemo razveseliti mališane koji nisu u mogućnosti uživati u knjigama i čitanju poput nas ostalih. Prije nego li taktilnu slikovnicu doniramo Knjižnici za djecu s oštećenjem vida, predstavit ćemo Jadrankinog Postojanog kositrenog vojnika našim učenicima tijekom obilježavanja ovogodišnje Noći knjige. Tema jubilarne, desete Noći knjige je “Ljekovita moć knjige”, a to je upravo ono što učiteljica Jadranka svojim radom čini već cijelo desetljeće! Bravo!                              Fotogalerija

“Sami možemo toliko malo, zajedno možemo toliko mnogo”. Helen Keller

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo