2021-04-12 21:29:13

Prvašići u školskoj knjižnici (koroni uprkos)

U ovom tužnom i ružnom tjednu kad nas je korona opet potjerala na C model nastave,  predahnite uz dašak veselja i pozitive koje su preslatki prvašići donijeli u školsku knjižnicu.

Drugo polugodište školske godine tradicionalno je vrijeme svečanog primanja prvašića u školsku knjižnicu. To je doba kada su naši najmlađi i najslađi učenici abecedu (više-manje) naučili, školsko pismo (više-manje) usvojili i preostaje im posjet školskoj knjižnici i prva prava posudba prve lektire. Zato smo ujedinivši snage (učiteljice, učenici, knjižničarka i naše super tete spremačice), osigurali sve potrebne epidemiološke mjere te poštujući i provodeći sve preporuke i smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja, Zavoda za knjižničarstvo i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, IPAK uspjeli organizirati kratko, ali slatko svečano primanje prvašića u školsku knjižnicu.

1. ožujka stigli su nam prvašići iz 1.B, 4. ožujka vesela ekipa iz 1.C, 8. ožujka vrlo ljubopitljivi klinci iz 1.A11. ožujka radoznali prijatelji iz 1.D i kao šlag na kraju, 16. ožujka 2021. mališani iz 1.E razreda. Skraćeni školski sat bio nam je dovoljan za upoznati prvašiće s prostorom školske knjižnice i uslugama koje ona nudi. Knjižnicu smo prigodno uredili mini izložbom najzanimljivijih slikovnica i lektirnih knjiga za 1. razred, a bili su tu i prigodni pano dobrodošlice, kao i poster s abecedom. Uspjeli smo ponoviti i naučiti kako se ponašati u knjižnici i prema školskim knjigama, kao i ono najvažnije – kako posuđivati knjige. Zbog pridržavanja epidemioloških mjera nismo igrali tradicionalnu edukativnu igru “SLOVARICA”, niti smo gledali nagradni crtić za kraj druženja, ali smo uspjeli malo čitati naglas i moramo vam priznati da većini prvašića to sasvim dobro ide!

Bilo je super, kako za prvašiće, tako i za školsku knjižnicu, koja je nakon dugo vremena ponovno “uživala” u društvu korisnika. I to ne bilo kakvih, nego onih najmlađih i najslađih! Školska knjižnica je središte života svake škole jer istovremeno nudi učenje, zabavu i druženje pa se iskreno nadamo da ćemo u vremenima koja dolaze što više vremena provoditi zajedno te da će nam se pridružiti i ostali učenici naše “mnogoljudne” školice!             Fotogalerija

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo