2021-02-10 20:16:34

Ljubav u doba korone

14. veljače obilježavamo Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Naravno da ćemo biti zaljubljeni i ostale dane u godini, ali je običaj da se na taj dan zaljubljeni parovi (ili oni koji će to tek postati), međusobno darivaju ružama ili čokoladnim bombonima u obliku srca.

Ako zagrebemo malo dublje u povijest i vratimo se u 3. stoljeće, saznat ćemo da je u Rimu živio svećenik Valentin. To je vrijeme vladavine neromantičnog cara Klaudija II., koji je branio brak mladim muškarcima jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici od onih koji su imali obitelj. Valentin je htio ispraviti tu nepravdu pa je u tajnosti održavao vjenčanja mladih parova sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. Car Klaudije ga je dao pogubiti 14. veljače 269. godine. Zbog svog plemenitog čina Valentin je proglašen zaštitnikom ljubavi, a dan njegove smrti obilježava se kao Dan zaljubljenih ili Valentinovo.

Čiča miča gotova je priča pa… DRAGI UČENICI, zaljubljeni ili ne, vrijeme je za ljubav! Na vaš zahtjev vraća se poštanski sandučić svetog Valentina i to na staro mjesto u predvorju škole.

Pišite svojim simpatijama:

  • na jednoj strani papira napišite kome ćemo uručiti pismo, kako se simpatija zove i koji je razred da njemu ili njoj proslijedimo pismo,
  • ako pismo potpišete svojim imenom i prezimenom, ulazite u nagradni natječaj za NAJKREATIVNIJE PISMO!

GLAVNA NAGRADA je “Čokolada svetog Valentina”!

Pismo možete pisati i u obliku pjesme, a slobodno ga ukrasite prigodnim crtežom.

Poštarice svetog Valentina
(
vjeroučiteljica Vesna i knjižničarka Jasminka)


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo