2017-11-14 13:21:44

AKCIJA „Knjige i sport“ - Nikola Pilić i Petar Skansi u školskoj knjižnici

U knjižnici OŠ „Sveti Matej“Mjesecu hrvatske knjige tradicionalno spajamo samo naizgled nespojivo - knjige i sport! Zahvaljujući ideji nastavnice TZK-e Vali Božić, već se šest godina družimo s poznatim hrvatskim sportašima, članovima Hrvatskoga kluba olimpijaca, trenerima i sportskim novinarima. Do sada su nam u goste došli: Aramis Naglić, Alvaro Načinović, Valter Matošević, neprežaljena Milka Milinković, Vladimir Vujnović, Mirza Džomba, Ćiro Blažević i novinar Orlando Rivetti.

Ove godine se stotinjak malih sportaša i knjigoljubaca družilo s legendama hrvatskoga sporta, odličnim sportašima i još bolji trenerima – tenisačem Nikolom Pilićem i košarkašem Petrom Skansijem!                       Fotogalerija

Dvosatno druženje proteklo je kao u trenu jer smo zaista uživali u mnoštvu zanimljivih priča kojima su nas naši gosti vodili kroz njihove bogate igračke i trenerske karijere. Saznali smo mnogo zanimljivih detalja iz povijesti hrvatskoga i svjetskoga sporta te dobili lijepe i dobre savjete kako postići bolji uspjeh u školi, sportu i samom životu.

Petar Skansi, poznati košarkaški centar, zahvaljujući svojim igračkim, a posebno trenerskim uspjesima ponosni je vlasnik čak dviju Državnih nagrada za sport "Franjo Bučar", odlikovan je ordenom predsjednika Republike Hrvatske "Zvijezda Danica", a 2003. godine je dobio i nagradu HOO-a "Matija Ljubek" za životno djelo! Zanimljivo je bilo slušati kako se kao savjetnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta zalagao za neke pozitivne promjene u sportu i školstvu, a najviše smo uživali u priči o legendarnom uspjehu hrvatske košarkaške reprezentacije na OI u Barceloni 1992. godine, kada je Petar Skansi u dvoboju s američkim Dream Teamom doveo naše košarkaše do srebrne medalje zlatnoga sjaja.

Nikola Pilić, legenda bijeloga sporta, i dan danas sa svojih 78 godina na terenu provodi po četiri sata dnevno! Bio je jedan od prvih teniskih profesionalaca u svijetu pa je s nama podijelio mnoštvo zanimljivih detalja iz doba kada je osvojio US Open u paru te igrao finale Roland Garrosa i polufinale Wimbledona u paru s Borom Jovanovićem. Gotovo je nevjerojatna činjenica da je naš gost kao izbornik u Davis Cupu osvojio čak pet naslova (!) - s reprezentacijom Njemačke tri, a s Hrvatskom i Srbijom po jedan. Kao trener je 41 igrača ubacio u prvih 100, pomogao je Ivaniševiću kod osvajanja Wimbledona, trenirao Đokovića, Beckera, Sticha… Druženje s našim učenicima završio je riječima: „Učite jezike i čitajte! Iz knjiga možete mnogo toga naučiti, a mnoga se vrata u životu lakše otvaraju ako imate znanje!“
Odličan savjet koji se savršeno uklopio u smisao naše AKCIJE „Knjige i sport“ – ugledni i uspješni hrvatski sportaši u prostoru školske knjižnice animiraju učenike na druženje s knjigom, nepresušnim izvorom znanja i mudrosti!

Druženje s Nikolom Pilićem i Petrom Skansijem u knjižnici OŠ „Sveti Matej“ medijski su popratili Novi list i Glasnik Općine Viškovo.

Fotografije je izradio Vladimir Sušanj.

Jasminka Bertović, prof.,
školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo