2017-11-02 18:19:40

Regionalno natjecanje iz zavičajne povijesti "Ča je ča" - Naš dan u Opatiji i Voloskom

Tog sunčanog utorka, 17. listopada 2017., održavalo se u Voloskom i Opatiji natjecanje iz zavičajne povijesti „Ča je ča“  za učenike sedmih razreda. Našu školu predstavljala je ekipa povjesničara – Mia Mikšić, 7.a, Gloria Fućak 7.d, Jakov Lončar 7.d i Jana Prpić 7.d  pod vodstvom učiteljice povijesti Ive Gržinčić Aurer. Nakon kraćih priprema koje su se održavale poslije nastave bili smo spremni za natjecanje. Zadatak nam je bio pokazati znanje o povijesti Voloskog pronalazeći zadane lokacije u gradu i odgovarajući na pitanja u testu. Natjecanje je organizirano s ciljem stjecanja znanja o kulturno-povijesnoj baštini grada Voloskog, uvježbavanja i razvijanja povijesnih vještina, osvještavanja vrijednosti zavičajne povijesti, poticanja na suradnički rad, te druženja učenika i mentora iz različitih škola naše županije.                         Fotogalerija

Najprije smo se svi okupili u Sportskoj dvorani Marino Cvetković gdje smo poslušali pravila natjecanja i dobili upute. Naša ekipa pod nazivom „Barkajoli“  kretala je posljednja i bila je šećer na kraju pa smo imali puno vremena za razgledavanje i ponavljanje. A onda smo krenuli. Najprije smo se, slijedeći upute, spustili do mora i nastavili šetnicom Lungo mare. Stare kuće i vile lijepe poput kakvih dvoraca s pogledom na cijeli Kvarner, koje su se tamo poredale, skrivaju mnoge tajne i burnu prošlost, ali lako smo ih sve riješili i otkrili. Kad smo riješili sve zadatke, predali smo rezultate našeg istraživanja i potrage komisiji.

Uslijedio je odmor i nervozno iščekivanje rezultata, tj. proglašenje pobjednika. Naša ekipa nije bila među pobjednicima. Mogli smo i bolje, ali iza nas je lijepo iskustvo i mnogo naučenih zanimljivih podataka iz zavičajne povijesti.

Jakov Lončar 7.d


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo