2017-10-31 07:00:25

Projekt „Pokreni promjenu!“

Osnovna škola „Sveti Matej“ Viškovo jedna je od petnaest škola u Republici Hrvatskoj izabrana za sudjelovanje u projektu Foruma za slobodu odgoja „Pokreni promjenu!“
Projekt „Pokreni promjenu: prihvaćanje razlika kroz interkulturalno obrazovanje i volontiranje“ je projekt Foruma za slobodu odgoja koji za cilj ima promicanje demokratskih vrijednosti, ljudskih prava, interkulturalnog razumijevanja i aktivnog građanstva među mladima u Hrvatskoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji i Italiji kako bi postali odgovorni i zreli članovi društva koje postaje sve raznolikije. Projekt financira Europska unija kroz Erasmus+ program.
Poziv za sudjelovanje u projektu bio je upućen školama koje imaju iskustvo rada s manjinama i različitostima, koje u svom radu osobito naglašavaju toleranciju, prihvaćanje različitosti, sustavno su posvećene razvijanju kompetencija aktivnog građanstva kod učenika.
Sudjelovanjem u projektu osnažit će se škole koje žele podržati učenice i učenike u izgradnji identiteta i socijalnih kompetencija, koje žele pružiti svojim učiteljima dodatnu podršku u njihovom radu na temama različitosti, smanjivanja predrasuda i stereotipa, te imaju ideju za projekt ili inicijativu i žele stručnu podršku u provedbi.
Svoju prijavu dostavilo je 50 škola iz svih krajeva Hrvatske, a naša škola i OŠ Belvedere, Rijeka, jedine su primorsko – goranske škole koje su izabrane za sudjelovanje u projektu.
Voditeljice projekta za našu školu, profesorica Ines Kovač i pedagoginja Jasna Pipinić sudjelovale su u petodnevnoj edukaciji za školski projektni tim, održanom u Svetom Martinu na Muri.
Škola će u projektu sudjelovati provedbom vlastitog projekta ili inicijative na razini škole uz potporu i smjernice stručnjaka Foruma za slobodu odgoja tijekom drugog polugodišta školske 2017./2018. godine i tijekom školske 2018./2019. godine.

Ines Kovač, prof. i Jasna Pipinić, prof.


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo