2017-05-30 10:06:38

Književni susret sa Želimirom Hercigonjom

Naši brojni šestaši poprilično su uživali čitajući za lektiru knjigu „Tajni leksikon“. Temeljna zadaća svake knjižnice, pogotovo školske, jest odgovoriti na želje i potrebe svojih korisnika! Stoga nam je 19. svibnja 2017., zahvaljujući ljubaznim predstavnicima izdavačke kuće „Naklada Ljevak“,  u goste stigao Želimir Hercigonja!
Omiljeni suvremeni hrvatski dječji pisac predstavio nam je roman „Tajni leksikon 2“, a imali smo i „ekskluzivu“, odnosno (kako je to sam Hercigonja najavio)„svjetsku premijeru“ čitanja ulomaka iz romana „Tajni leksikon 3“ (!), koji krajem mjeseca svibnja tek kreće u tisak.    Fotogalerija

Jednosatno druženje proteklo je u vrlo veselom raspoloženju! Pozdravnu riječ uputila je Petra iz 6.d, a slijedilo je i iznenađenje. Danijela Bartolović Antić, prof. hrvatskoga jezika i odlične cure iz 6. c i 6. d (Marija, Sara, Lana, Jana, Martina i Tiara) počastile su gosta fenomenalnom dramatizacijom ulomka iz romana „Tajni leksikon“. Baš su bile super i oduševile su i samog Hercigonju, koji je njihovu izvedbu odlučio snimiti mobitelom! Mobitel je ponovno bio u funkciji i kada je gost odlučio nazvati svoju dobru prijateljicu Silviju Šesto, također veoma poznatu suvremenu dječju spisateljicu. Nažalost, nije se javila, ali to nas nije omelo da ostatak susreta provedemo uživajući u predstavljanju autorovog književnog stvaralaštva. Šestaši su ga često prekidali pljeskom te mu postavljali mnogobrojna zanimljiva pitanja, a i sam je Hercigonja „rešetao“ publiku pitanjima pa je tako Lucija iz 6.c čak uspjela „zaraditi“ peticu iz književnosti!
Bilo je to veoma interesantno i živopisno druženje, kao što je uostalom i sam Želimir Hercigonja! Malo se koji drugi hrvatski pisac može pohvaliti činjenicom da je u 25 godina stvaralaštva izdao tridesetak knjiga, a od tog lijepog broja čak je 5 knjiga u popisu lektire! Zato nam je veoma drago što, do nekog novog druženja s Hercigonjom, našim školskim knjigoljupcima možemo ponuditi uživanciju u čitanju romana „Tajni leksikon“ i „Tajni leksikon 2“.

Jasminka Bertović Pupić, prof.,
školska knjižničarka

Fotografije je izradio Vladimir Sušanj.


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo