2017-04-11 10:00:00

Uskrs i praznici

Proljetni odmor traje od četvrtka, 13.4. U školu se vraćamo u ponedjeljak 24.4. na Eko dan i Dan planeta Zemlje:

2.,4.,6. i 8. razredi  u 8.00,
1.,3.,5. i 7. razredi  u 11.30.

Svima učenicima i njihovim obiteljima, učiteljima i djelatnicima škole i njihovim obiteljima želimo radostan zasluženi odmor, zajedništvo, lijepo vrijeme i blagoslovljen Uskrs! 

Dragi školarci, učitelji i djelatnici škole,
bliže se uskrsno-proljetni dani odmora. Za kršćanske vjernike počeo je Veliki tjedan, dani Isusove muke i smrti. Na Veliki četvrtak spominje se Posljednja večera, Judina izdaja i Isusova muka i uhićenje, zatvor i preslušavanje; na Veliki petak slavi se Isusova smrt iz ljubavi prema čovjeku; u uskrsnoj noći od Velike subote na Veliku nedjelju ili Uskrs proslavlja se Njegovo slavno uskrsnuće.

Isusa je službeno osudio zastupnik rimske vlasti Poncije Pilat za vladanja cara Tiberija. Nakon namještenog sudskog procesa u kojemu su Isusovi neprijatelji izmanipulirali narod i izvršili pritisak na rimsku vlast, Pilat je napokon Isusa osudio na smrt razapinjanjem na križ, premda je pred mnogim svjedocima izjavio: “Ja ne nalazim na njemu krivice”.

Prije negoli će dragovoljno podnijeti muku i smrt, Isus je proslavio sa svojim učenicima oproštajnu večeru koju nazivamo Posljednja večera. Na kraju je dodao i važne riječi koje su se učenicima duboko usjekle u pamet: “Ovo činite meni na spomen.

Jedan od razloga Isusove mučeničke patnje i smrti jest: on je htio biti solidaran sa svima koji trpe i tako je htio osmisliti ljudsku patnju, pa i samu smrt. On je sam svojim učenicima više puta tumačio tajnu trpljenja i taj zagonetni Božji put koji vodi: putem križa – k proslavi; putem patnje – k ostvarenju dobrote, ljepote i ljubavi; putem neuspjeha – k uspjehu; putem smrti – k uskrsnuću. Najljepša Isusova slika o tome jest njegova riječ o pšeničnom zrnu: “Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod”. Stoga Isus nije samo učio i govorio kako se trpi, nego je sam “otrpio” sav naš ljudski život, pa i samu smrt.

Proslava najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa traje koliko i školski proljetni praznici, pa ćemo uz čestitanja i druženja imati prilike za odmor i obnavljanje snage za nastavak nastave i učenja.

ravnatelj Josip Crnić i vjeroučiteljica Vesna Drmić  

 

- dijelom preuzeto s https://vjeronauk.net     

 


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo