2016-12-20 14:03:15

Debatni klub na 5. božićnom debatnom turniru u Zagrebu

Članovi debatnog kluba naše škole sudjelovali su na 5. božićnom debatnom turniru u OŠ Jure Kaštelan u Zagrebu, održanom 19. prosinca 2016. godine.
Turnir se tradicionalno održava u predblagdansko vrijeme, što ga čini još interesantnijim i privlačnijim. Stoga nije natjecateljski nego revijalan i ima svrhu treninga i edukacije. Sudjelovali su učenici iz Istre, Rijeke i Zagreba.
Naši učenici: Nikolina Škuljević. Laura Hajdin, Kris Nokaj, Ivana Zdjelar, Tea Matulić i Nikolina Hero pokazali su i uvježbali svoja debatna umijeća pripremajući tezu koju smo doznali na licu mjesta, a glasi: „Treba potpuno ukinuti ocjenjivanje do 7. razreda osnovne škole.“
Druga teza bila je od ranije poznata i pripremljena, a glasi: „Istospolne škole su dobre za obrazovanje“.
Vrlo zanimljive teze koje je trebalo pripremiti afirmacijski i negacijski te se argumentirano “boriti“ za stranu koju zastupate.
Turnir je završio skupnom fotografijom svih sudionika te podjelom diploma za sudjelovanje.
                   Fotogalerija

Nakon „radnog dijela“ imali smo slobodno vrijeme za uživanje u zagrebačkom adventu. Najprije smo posjetili Muzej iluzija. Kroz zabavne i atraktivne varke, možete naučiti puno o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i znanosti te ćete moći bolje razumjeti zašto vaše oči vide stvari koje mozak ne razumije. Muzej se nalazi na dva kata u kojima se mogu pronaći razne didaktičke slagalice, kose sobe, optičke varke, sobe bez kraja i slično. Muzej je interaktivan, u njemu se može smijati, vrištati, trčati i sve što se u drugim muzejima ne smije. Nije statičan, već zahtjeva od ljudi da budu kreativni i da se igraju. Eksponati su prikupljeni iz cijelog svijeta, od SAD-a, Rusije, Austrije, Velike Britanije, Tajlanda, Izraela…
Zatim smo prošli kroz novootvoreni Tunel Grič, dugačak 350 metara, koji s jedne strane spaja Mesničku ulicu, a s druge Radićevu. Nastao je za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je služio kao sklonište, a sada će, u svom obnovljenom ruhu, Zagrepčanima i njihovim gostima poslužiti za održavanje nekih kulturnih događanja te lakše kretanje gradom, pogotovo ljeti, kada se u njemu može skloniti od velikih vrućina. Trenutno u Tunelu vlada predblagdanki ugođaj i dekoracija, što možete vidjeti na fotografiji.
Iz Tunela smo se spustili na Trg bana Jelačića. Lampice,kuglice, kućice, fritule, kobasice, ukrasi, Djedovi Božićnjaci, vile i vilenjaci, snjegovići… sve to čini čaroliju adventa u Zagrebu. Obzirom da se pripremao početak koncerta „Želim život“, kojim se obilježava deset godina rada Zaklade Ana Rukavina, susreli smo nekoliko poznatih lica. Jedno od tih bila je i Indira iz grupe Colonia koja je vrlo rado pozirala s nama kako bismo imali zajedničku fotografiju.
Šetnjom kroz prekrasan Zrinjevac i Tomislavov trg, na kojem je postavljen Ledeni park – klizalište, stigli smo do našeg autobusa koji nas je sretno vratio u stvarnost.

                                                                                                         Pedagoginja
Jasna Pipinić, prof.


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo