2016-11-02 10:51:33

Književni susret s Bojanom Meandžija

Mjesec hrvatske knjige pravo je vrijeme za druženje s piscima! U našu lijepu školsku knjižnicu, direktno s Međunarodnog sajma knjiga u Frankfurtu, došla je 26. listopada 2016. suvremena hrvatska spisateljica Bojana Meandžija. Pred stotinjak učenika osmih razreda predstavila je autobiografski roman pod naslovom „Trči! Ne čekaj me...“, koji je napisala sa šesnaest godina u vlažnim prostorijama atomskog skloništa za vrijeme Domovinskoga rata, u njenom rodnom Karlovcu.

Osmaši u pratnji Tatjane Makovac, profesorice hrvatskoga jezika i književnosti te Ive Gržinčić Aurer, profesorice povijesti, gošću su dočekali velikim pljeskom. Josip Crnić, ravnatelj škole, uputio je Bojani tople riječi dobrodošlice, a školska knjižničarka Jasminka Bertović Pupić poklonila joj je za uspomenu na današnji dan nova izdanja školskih listova „Tratinčica“ i „Matej – bilten Mladih knjižničara“.
Fotogalerija

Bojana je roman predstavila vodeći nas kroz svoje djetinjstvo pričom, dok su se iza nje na velikom platnu izmjenjivale slike njenog odrastanja i zvukovi ratnog Karlovca. Saznali smo da je prve rečenice romana zapisivala u sitnim, noćnim satima na drvenim letvicama drvarnice dok su tišinu narušavale detonacije granata. Ti zapisi na letvicama stoje tamo i dan danas.

 „Trči! Ne čekaj me...“ je roman o djevojčici kojoj je rat oduzeo svu bezbrižnost djetinjstva. Umjesto igre, proslava rođendana, prvih ljubavi i poziva na ples tu je višegodišnji boravak u skloništu, a tu su i granate, suze, neizvjesnost i strah. To ukradeno djetinjstvo opisano je očima djevojčice pa je zato roman izrazito blizak tinejdžerima, njihovom rječniku i pogledima na život.

Znakovito je da, bez obzira na ukradeno djetinjstvo, Bojana u sebi ne nosi mržnju i ne osuđuje. Pišući knjigu o odrastanju u ratom razorenom Karlovcu, napisala je djeci primjeren antiratni roman s jasnom porukom odraslima: ne uništavajte nam djetinjstvo sivilom razaranja!

Bio je to vrlo emotivan književni susret u kojem su se u jednakoj mjeri ispreplitali i smijeh i suze. Naša je gošća na najbolji mogući način pružila primjer osmašima kako zajedno možemo izgraditi svijet u kojem su dobrota, praštanje, pažnja, toplina srca, obitelj i ljubav najznačajnije životne vrijednosti.

Do nekog novog druženja s Bojanom, koja osmijehom dočekuje svaki novi dan, u školskoj knjižnici možete posuditi njezin roman „Trči! Ne čekaj me...“!

Jasminka Bertović Pupić, prof.,
školska knjižničarka

FOTOGRAFIJE JE IZRADIO VLADIMIR SUŠANJ.


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo