2016-10-24 22:09:57

Terenska na Krku

Šestaši su se na terensku nastavu uputili na Otok Krk s dva autobusa pa pročitajte dojmove dviju učenica i pogledajte Fotogaleriju.

 

 

Tekst učenice Tee Paurević iz 6.c razreda: 

Dana 19. listopada 2016. godine svi šesti razredi išli su na terensku nastavu na Krk u pratnji  svojih razrednica N. Maričić, T. Varlaj, D. Bartolović Antić i I. Gržinčić Aurer te učiteljica Inge Galović, Jelene Kustić, Jasmine Mamula i Tatjane Makovac.

Prvo odredište bio nam je Jurandvor. Tamo se nalazi crkvica svete Lucije, zaštitnice vida i očiju, a u njoj replika Bašćanske ploče o kojoj smo puno toga naučili: da je nastala oko 1100. godine, pisana je starim hrvatskim pismom glagoljicom, na njoj je u 13 redaka zapisano da je zemljište na kojoj je sagrađena crkva darovao hrvatski kralj Zvonimir. Tako smo na jednom mjestu i u isto vrijeme imali sat Hrvatskoga jezika, Povijesti, Vjeronauka, Matematike (jer slova glagoljice imaju i brojevnu vrijednost) i Likovnog jer ćemo ih naučiti crtati.

Zatim smo se uputili u Vrbnik. U njemu smo posjetili knjižnicu obitelji Vitezić u kojoj su smještene brojne knjige na latinici i na glagoljici i poznati Köhlerov atlas (postoje samo dva primjerka u svijetu, drugi je u Cambridgeu).  Ispod knjižnice mogli smo vidjeti repliku Guttenbergovog tiskarskog stroja na kojem su se nekada tiskale knjige te narodne nošnje i nekadašnje uporabne predmete u kućanstvu. Prošetali smo Vrbnikom i prošli kroz najužu ulicu u Hrvatskoj, a možda i u svijetu te uživali u pogledu na more s visine.

Poslije predivnog Vrbnika krenuli smo prema središtu otoka – Krku.  Grad je nekada bio okružen zidinama unutar kojih se odvijao život. Obišli smo Frankopanski kaštel, nekadašnje Rimske terme, nekoliko gradskih trgova na kojima je nekada bilo puno više društvenih aktivnosti nego danas te vidjeli još jedan značajan spomenik hrvatske pismenosti na glagoljici – Krčki natpis. I tu je završila naša nastava na terenu. Na Viškovo smo se vratili oko 17,00 sati.

                                                                                        

A sada tekst učenice Nine Baraba iz 6.a razreda:

      U srijedu 19.listopada 2016.g. učenici šestih razreda su uobičajenu nastavu zamijenili zanimljivijom izvanučioničnom nastavom – tragom početaka hrvatske pismenosti na otoku Krku. U pratnji učenika bile su profesorice: Nataša Maričić, Tea Varlaj, Danijela Bartolović Antić, Iva Gržinčić Aurer, Jasmina Mamula, Tatjana Makovac, Inga Galović i Jelena Kustić.

     Uz pratnju lijepog vremena, nestrpljivo smo očekivali posjet Jurandvoru i susret s Bašćanskom pločom „dragim kamenom glagoljske pismenosti” .

U maloj crkvi svete Lucije na lijevoj strani oltarne pregrade nalazi se kopija Bašćanske ploče. Saznali smo da je na drugoj strani vjerojatno bila desna oltarna pregrada s nastavkom teksta. Na vrhu ploče je pleter s jedanaest listova vinove loze. Zapis od 13 redaka je tekst uklesan na ploču koji govori kako je hrvatski kralj Zvonimir darovao svećeničkome redu benediktinaca zemljište za izgradnju crkve svete Lucije. Tekst darovnice napisali su opati Držiha i Dobrovit oko 1100.godine. Original Bašćanske ploče čuva se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Puni dojmova krenuli smo prema Vrbniku, malom gradiću na uzvisini. U njemu je nastao najveći broj do danas sačuvanih glagoljičnih rukopisa.Tu smo posjetili knjižnicu obitelji Vitezić. Smještena je u zgradi bivšeg Kneževa dvora. U njoj se čuvaju vrijedne knjige, glagoljski misali te mnogi dokumenti Dinka Vitezića koji je sakupio više od 10 000 knjiga. Tu se čuva i replika Gutembergove preše iz 15. stoljeća. U Vrbniku nas je iznenadila najuža ulica na svijetu.

     Vožnju smo nastavili do grada Krka s Frankopanskim kaštelom i dobro očuvanim gradskim zidinama. Imali smo jedan sat slobodnog vremena za razgledavanje grada. Svaki razred je dobio svoj zadatak koji će kasnije razraditi na nastavi u školi.

     Zadovoljni smo se vratili u Viškovo jer smo puno toga naučili i dobro se zabavili. Ovakav način učenja svima se više sviđa od klasične nastave u učionici.

                                                                                        

 


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo