2016-05-16 10:18:24

Izlet sedmaša u Liku

Oblačnog utorka 10. svibnja 2016. godine krenuli smo put Smiljana, rodnog mjesta našeg najpoznatijeg izumitelja Nikole Tesle. Iznad Senja vozili smo se zavojitim cestama uspinjući se serpentinama prema srcu Like. Odmarajući pogled na zelenim prostranstvima mješovite šume, brzo smo stigli na cilj. Udisali smo svježi lički zrak ispred Tesline rodne kuće smještene uz pravoslavnu crkvu u kojoj je služio njegov otac Milutin. Prvo smo posjetili Memorijalni centar N. Tesle u kojem smo pogledali biografski film o svjetskom velikanu koji je zadužio čovječanstvo. Zatim smo se uputili prema ispitnoj stanici gdje su neki naši učenici bili vodiči struje u neonskim lampama šireći miris ozona, a učenici su reagirali strahopoštovanjem prema njegovom izumu. Nakon uzbuđenja odmorili smo se u parku osmišljenom prema Teslinim znanstvenim izumima. U njegovoj rodnoj kući saslušali smo vodiča te upoznali njegov život, tragične  detalje iz djetinjstva, upoznali izume smještene u potkrovlju njegovog doma.  

Nastavili smo putovanje prema Sincu do izvora Gacke. Posjetili smo Majerevo vrilo i stare mlinice u kojima se još uvijek melje žito za domaći kruh. Imali smo priliku vidjeti netaknutu prirodu s pitkom vodom kojom smo napunili svoje bočice. Uskim cesticama vozili smo se do Kutereva, jedinog svjetski poznatog utočišta za medvjede. Voditelj Ivan Crnković Pavenka ispričao nam je zanimljivu priču o divljini i zanimljivosti o medvjeđem životu u Lici. Približili smo se pripitomljenim medvjedima i hranili ih travom gledajući kako se igraju.

Naše sljedeće odredište bilo je Krasno, središte NP Sjeverni Velebit gdje nam je u svetištu Majke Božje Krasnarske svećenik govorio o čudu na čijem je mjestu sagrađena crkva. Zadnje odredište bio je Šumarski muzej Krasno u kojemu smo vidjeli šumarski alat i preparirane šumske životinje. Voditeljica nas je upoznala s važnošću šume i pošumljavanja.

Nakon dugog putovanja i mnogih zanimljivih sadržaja umorni i iscrpljeni u kasnim večernjim satima vratili smo se na Viškovo.

Bruna Veršić 7.e, Laura Hajdin 7.c i Gabriela Vidaković 7.c


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo