2016-04-28 15:45:09

- NOĆ KNJIGE 2016. - „Na kavi s I. B. Mažuranić“

Noć knjige 2016. održala se diljem Lijepe Naše u petak 22. travnja, uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige! Slavili smo dvije velike obljetnice – 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa i stotu (!) godišnjicu od prvog objavljivanja „Priča iz davnine" Ivane Brlić-Mažuranić.

U najmnogoljudnijoj školskoj knjižnici Primorsko-goranske županije družili smo se na matineji Noći knjige, gdje smo na kavi „ugostili“ dragu nam spisateljicu Ivanu Brlić-Mažuranić! Točno je sto godina prošlo od nastanka „Priča iz davnine“ pa smo iskoristili okruglu obljetnicu ne bi li u prijatnom druženju „dočarali“ našoj svevremenskoj Ivani što se događa u književnosti danas, kakve se različitosti i novine kriju u knjigama našeg vremena te kako današnji mali čitatelji doživljavaju knjige i književnost.

U uvodnom dijelu programa učiteljica Jadranka Novak predstavila je svoju najnoviju taktilnu slikovnicu „Ružno pače“ i ujedno nas počastila poučnom pričom o slikovnicama koje se čitaju dodirom i spoznavanju svijeta u kojem žive djeca s oštećenjem vida. Nastavili smo igrokazom „Bijeli klaun“, koji također govori o različitosti, o dječaku koji je daltonist. Igrokaz je pripremila Jasmina Mamula, prof., voditeljica školske dramsko-scenske skupine, a glumili su učenici 7. i 8. razreda. Šlag na kraju uvodnog dijela programa bio je poučan igrokaz „Rođendanska svađa“, koji su same napisale Laura i Maria iz 3.c, a malo im je u pripremi pomogla učiteljica Stela Štrković J

Slijedile su kreativne radionice na kojima smo Ivani Brlić-Mažuranić pisali pisma i priče, crtali i izrađivali stripove u kojima smo prikazali današnji svijet, ali i svijet u kojem bismo željeli živjeti – svijet u kojem je različitost bogatstvo!

Sudjelovali su učenici prvog, trećih, petih i sedmih razreda s učiteljicama (Jadranka, Gordana, Liljana, Stela, Ivana, Irena, Tanja, Jelena). Organizatori(ce) matineje Noći knjige 2016. u našoj školi bile su nezamjenljiva Jasmina Mamula, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti i (hostesa) Jasminka Bertović Pupić, školska knjižničarka.

Više o svemu što se događalo u našoj školskoj knjižnici, ali i u knjižnicama 219 gradova i mjesta diljem Hrvatske, možete saznati i na stranici nocknjige.hr

Jasminka Bertović Pupić, prof.,

                                                                            školska knjižničarka


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo