2016-03-30 08:25:32

Terenska nastava osmaša

U četvrtak 17. ožujka 2016. godine mi osmaši odradili smo terensku nastavu u Rijeci. Prvo odredište bio nam je Astronomski centar gdje smo pogledali film o našem susjednom planetu Marsu, a zatim na predavanju naučili nešto više o sunčevom sustavu i njegovim planetima.
Zatim smo se spustili do središta grada i posjetili muzej Peek&Poke te uživali u starim igračkama i kompjutorima koji su nekada služili i zabavljali naše roditelje.
Za kraj naše nastave uputili smo se u HKD Sušak i pogledali čakavski mjuzikl Sušak, Sušak čiji prikaz možete pročitati u nastavku.

Helena Lazarević 8.c

Sušak, Sušak

Čakavski mjuzikl Sušak, Sušak je koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca i Studia Maraton, redatelj i koreograf mu je Edvin Liverić, a autori Olja Dešić i Mensur Puhovac.
Radnja mjuzikla prati razdoblje između 30-ih i 70-ih godina 20. stoljeća i vrti se oko ljubavnog para, Ane (Katja Budimčić) i Lovra (Damir Kedžo), koji svoju ljubav krije od Anina oca, barba Pava, kojeg je odlično odigrao Mario Lipovšek Battifiaca. U mjuziklu se pojavljuje jako puno likova koji pjesmom, plesom i glumom prikazuju stanovnike Sušaka i njihov život. Svi navraćaju o oštariju 'Kod barba Pava', tvrdoglavog čovjeka kojemu su Sušak i čakavsko narječje sve u životu, pa je kritičan prema svima koji su drugačiji od njega, i kojima je ostao slijepo vjeran do kraja života.
Mjuzikl nam vrlo vješto prenosi poruku da život ide dalje i da s vremenom moramo naučiti prihvatiti promjene, ma koliko je to teško. Cijelu radnju izvrsno prate pjesme na čakavskom narječju i odjeća glumaca koja prikazuje vremenske promjene. Glumci se mogu pohvaliti ne samo glumačkim nego i vokalnim sposobnostima što je rezultiralo ovom lijepom romantično-komičnom predstavom o jednom dijelu naše primorske povijesti.

Helena Lazarević 8.c


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo