2016-03-18 10:23:35

Proljetni praznici

Proljetni odmor započinje 21.3., na prvi dan proljeća, a završava 28.3. na Uskrsni ponedjeljak.
U školu se vraćamo u utorak 29.3.:

                  - drugi, četvrti, šesti i osmi razredi u jutarnju smjenu;
                  - prvi, treći, peti i sedmi razredi u popodnevnu smjenu. 

Pred nama su proljetni blagdani i praznici. Ove nam školske godine dolaze rano.
Kako predstojeći školski odmor vezujemo uz vrijeme uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, ove godine ćemo naučiti kada se slavi Uskrs koji je, već smo mogli primijetiti pomični blagdan.

Mijenjanje datuma godišnje proslave Uskrsnuća Isusa Krista povezano je s činjenicom da se uskrsnuće dogodilo u nedjelju nakon proslave židovske Pashe, koja je bila u subotu, kao njezino ispunjenje i dovršenje. Kao što je Pasha bila liturgijsko sjećanje na čudesno izbavljenje izabranoga naroda iz egipatskoga sužanjstva, tako je i godišnja proslava Uskrsa liturgijsko sjećanje na čudesno izbavljenje i spasenje čitavoga čovječanstva.
Pasha se slavila četrnaestoga dana prvoga proljetnog mjeseca koji odgovara našem ožujku – travnju. To je bila noć – prvoga proljetnog punog mjeseca po židovskom kalendaru.
325. godine na Prvom ekumenskom saboru u Niceji Sabor je odredio da se godišnja proslava Uskrsa slavi nedjeljom koja slijedi nakon dana prvoga proljetnog punog mjeseca. Ovaj način određivanja datuma godišnje proslave Uskrsa dozvoljava proslavu Uskrsa u rasponu od pet tjedana, tj. od 22. ožujka do 24. travnja. Ove je godine to 27. ožujka.
Svima želimo dobar odmor a kršćanskim vjernicima  blagoslovljen Uskrs.

korišten: http://www.bitno.net/

Vjeroučiteljica: Vesna Drmić, prof.

 


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo