2016-03-03 22:01:32

Izvješće o predstavi Evolucija plesa

U kišnu subotnju večer 27. veljače 2016. svi sedmi razredi samostalnim prijevozom uputili su se prema Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku pogledati predstavu Evolucija plesa koju nam je besplatno omogućila Primorsko-goranska županija.

Predstava započinje uspravljanjem čovjeka koji se giba u ritmu te nam prikazuje prve pokrete života. Kroz „Evoluciju plesu“ vodila nas je naratorica Marija Tadić objašnjavajući nam što gledamo. Uz ples je dominirala i glazba te projekcijsko platno u pozadini na kojem su projicirani svemir, vatra i lišće. Naučili smo nove pojmove kao što su pačka – plesna haljina, baletne papučice -- špice i nazive plesova u različitim razdobljima. U predstavi je prikazana povijest plesa od samih početaka – plesanja uz vatru, tradicijskih plesova, narodnih kola, valcera, dvorskih plesova, baleta i suvremenog plesa. Pojavljivale su se i zanimljive osobe u kostimima kao što su Luj XIV., balerine i plesači vrličkog kola. Neki učenici također su se odlučili okušati u plesnome izazovu te su izišli na pozornicu izazivajući pljesak gledatelja. U predstavi su se pojavili najmlađi plesači i oni stariji te iskusniji polaznici baletne škole.

Predstava je završila modernim plesom nakon kojega su se svi izvođači došli pokloniti publici. Izazvali su glasne reakcije gledatelja koji su pljeskom nagradili njihovu izvedbu.

Laura Hajdin 7.c


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo