2016-02-25 12:01:04

Dan ružičastih majica – Dan prevencije vršnjačkog nasilja

Dan prevencije vršnjačkog nasilja ili Pink Shirt Day u svijetu se obilježava dugi niz godina, a sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate obljetnice od Ujedinjenih naroda.
Tako su ružičaste majice postale simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica u svijetu se obilježava na različite datume. U Hrvatskoj je to zadnja srijeda u veljači.
Nositelj cijele ideje u Hrvatskoj je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja (CEPN) iz Đakova. Inicijativu su prepoznale mnoge poznate osobe, a prošle godine se velik broj saborskih zastupnika na taj dan u medijima pojavio u ružičastoj majici.
Nasilje je u raznim oblicima dio naše svakodnevnice. Iz tog razloga ovakvi programi i akcije su potrebni kako bismo odgojili društvo za bolje i sigurnije sutra.
I naša škola obilježila je Dan ružičastih majica, u srijedu, 24.veljače 2016. godine. Učenici i učitelji na sebi su imali nešto ružičasto, a neki učenici su se svojim učiteljicama izrađivali prigodne plakate. Naravno, ružičaste.

Jasna Pipinić, pedagog


Osnovna škola "Sveti Matej" Viškovo