preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

Valentinovo u školi

Pozivamo sve učenike da povodom Valentinova napišu pismo svojoj simpatiji. Na poleđini papira na kojem ćete napisati svoje misli, napišite ime, prezime i razred  simpatije. Ako ste hrabri, potpišite svoje pisamce.
Uručiti ćemo pisma preko razrednika. Najljepše će biti objavljeno u Tratinčici.
Pismo ubacite u Sandučić svetog Valentina na fontani, do kraja tjedna.
Željno očekujemo vaša pisma! 


Podsjetimo se:

Valentinovo slavimo 14. veljače. Radostan je to dan za sve. Iako je uglavnom usmjeren na zaljubljene, može se reći da je to dan kad možemo iskazati simpatiju prema svima koji su nam dragi.

Kako je nastao Dan Zaljubljenih?
Još dok je kršćanstvo bilo potpuno nova i mlada religija, živio je svećenik Valentin. Tadašnji car, Klaudije I, naredio je svim vojnicima da se niti slučajno ne smiju ženiti ili zaručivati jer je držao da se vojnici (kao oženjeni ili zaručeni muškarci) neće htjeti boriti u njegovim ratovima, već će radije ostajati kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici odlučili su poštovati ovu carevu odluku, pa nisu više htjeli vjenčati vojnike. Međutim, svećenik po imenu Valentin oglušio se na carevu odluku i počeo je potajno održavati vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Tako je činio sve dok ga vlasti nisu ulovile i bacile u tamnicu. Dok je Sv. Valentin bio u zatvoru, ljudi su mu ostavljali skrivene poruke oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih Sv. Valentin pronašao, on bi se molio za osobe koje su ih pisale.
Nedugo nakon smrti,  Valentin je proglašen svecem.

Tradicije Valentinova su različite po zemljama;
U Engleskoj su prije sto godina, na Valentinovo, oblačili malu djecu u odrasle. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala pjesmu Valentinova.
U Wales-u se darivale drvene izrezbarene žlice. Simboli su najčešće bili srca, ključevi a nosile su poruku "ti imaš ključ mog srca".
U Škotskoj je bio običaj da se na pragu svoje odabranice ostavi ljubavna poruka ili čestitka ukrašena čipkom, ukrasnom vrpcom ili nekim drugim materijalom.
U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.
U Japanu, žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu.
U Italiji je za Valentinovo u središtu pozornosti Verona (grad Romea i Julije). Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama nego i Juliji, čija ih Udruga čita i nagrađuje najbolja pisma.
I vi požurite pisati.

Želimo vam da svi ovoga Valentinova dobijete poneku poruku, cvijet ili čokoladu kao znak simpatije.

Pozdrav!

Vesna Drmić, prof.

- dijelom preuzeto s: http://www.pjesmicezadjecu.com/legende/legenda-o-valentinovu.html
- fotografija preuzeta s: Zzig.comunidade

                                                                                                  Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 12. 2. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju