preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Himna škole

Priloženi dokumenti:
Tekst himne.pdf

e-Dnevnik

Brojač posjeta
 
Vijesti

NAŠA ŠKOLA U PROJEKTU „ŠKOLE ZA AFRIKU“ - DJECA MADAGASKARA TREBAJU NAŠU POMOĆ!

„Škole za Afriku“ zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade „Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Pokrenuta je 2005. godine u Cape Townu s ciljem ostvarivanja prava na obrazovanje najranjivije djece Afrike.
Hrvatska sudjeluje u inicijativi „Škole za Afriku“ od 2008. godine, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, djecom, odgojno-obrazovnim djelatnicima, roditeljima, bakama, djedovima i ostalim članovima naše zajednice, koji su prepoznali neravnopravan položaj djece Afrike te pokazali velika srca. Iz godine u godinu u hrvatskim se vrtićima i školama provode aktivnosti kako bi se prikupila sredstva za bolje životne prilike djece kojoj je naša pomoć potrebna. 
Ured UNICEF-a za Hrvatsku osmislio je edukativno-humanitarni program koji provodi u suradnji s hrvatskim školama i vrtićima.
Ove godine i naša škola sudjeluje u projektu „Škole za Afriku“. Različitim aktivnostima tijekom godine prikupljat ćemo sredstva za bolje uvjete školovanja djece Madagaskara.
UNICEF je u Madagaskaru prisutan od 1988. godine, a programom „Škole za Afriku“ dodatno će se fokusirati na ostvarenje optimalnih ishoda obrazovanja za svako dijete.
 
Najveći izazovi koji prijete dobrobiti djece Madagaskara:
 • Siromaštvo – Madagaskar je siromašna zemlja, s 91% stanovništva koje živi s manje od 13 kuna dnevno, od čega 77% živi s manje od  6 kuna dnevno. 
Stopa polaska u školu – Niska stopa polaska u osnovnu školu još je dodatno pala za vrijeme političke krize između 2009. i 2014. godine. 
Kvaliteta pouke – Učitelji nisu dovoljno educirani da bi kvalitetno poučavali djecu. Čak dvije trećine zaposlenih učitelja nije formalno obrazovano za tu vrstu posla
Klimatske promjene i katastrofe – Madagaskar je izrazito izložen klimatskim šokovima s prosječno tri velike prirodne katastrofe godišnje koje uništavaju škole i dovode do njihova zatvaranja. 
Važnost ostvarenja ove misije za djecu globalno je prepoznata, pa tako u prikupljanju pomoći sudjeluje 27 zemalja.
Sudjelovanjem u aktivnostima koje odgojno obrazovni djelatnici organiziraju i provode u sklopu programa „Škole za Afriku“ naša djeca postaju dijelom pozitivnih promjena za svoje vršnjake s afričkog kontinenta. Na tom osnažujućem putu razvijaju svoju toleranciju, uče o različitostima, postaju svjesnijima važnosti obrazovanja te usvajaju poticajne stavove za aktivno sudjelovanje u svojim zajednicama.
 
Ostvarenje ovih velikih ciljeva za djecu ne bi bilo moguće bez dragocjenog truda i angažmana odraslih koji svojom energijom, idejama i nepresušnom kreativnošću provode i koordiniraju aktivnosti za plemenite ciljeve.  
Zajedno možemo učiniti velike promjene kako bi djeca Madagaskara dobila životne šanse koje zaslužuju.
 
Hvala vam što dajete najbolje od sebe za dobrobit djece!
 
Učitelji: Ines Kovač, Jasna Pipinić, Danijela Bartolović Antić, Milana Jakšić i Edo AntićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Milana Jakšić   datum: 6. 2. 2020.

Tražilica

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Oglasna ploča

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju